divendres, de juny 17, 2005

Llibertat i Xina

Llegeixo esbadalit al diari online IBLNEWS que les versions per a la Xina dels cercadors Google, Yahoo i ara també el de Microsoft no admeten la cerca de paraules o expressions com "democràcia", "drets de l'home", "llibertat", "manifestacions" o "independència de Taiwan", i en fer-ho surt una pantalla que convida a cercar altres paraules amb el missatge de "Aquest discurs està prohibit per blasfemia, per favor, introdueixi una altra paraula".
Sembla mentida que el país que segons totes les previsions d'aquí uns anys serà el més important del món sotmeti als seus ciutadans a unes condicions tant escasses de llibertat. Que passarà quan els ciutadans xinesos se'n cansin d'aquesta situació?
Aixi mateix, sembla mentida també (i no se que és més greu) que les grans corporacions nord-americanes s'hagin plegat a les exigències abusives del Govern xinès amb l'únic objectiu d'entrar en el mercat més gran del món. On son l'ètica empresarial i la responsabilitat social corporativa?
La paraula llibertat sona molt bé, però per aconseguir que tots els ciutadans del món puguin gaudir d'ella tots hem de posar el nostre gra d'arena però crec que haurien de començar aquells que en lloc d'anar de gra en gra poden posar directament una bona palada d'arena.