dijous, de maig 05, 2005

Menorca - Barcelona

Està clar que Menorca i Barcelona no tenen gaire coses en comú: una és una gran ciutat, s'altre una petita illeta perduda i oblidada (molt oblidada per part del Govern Central, governi qui governi) enmig del mar Mediterrani; Menorca és tranquila, neta (a vegades ens agradaría que ho fos més), al·liena a l'actualitat nacional..., Barcelona, en canvi, és sorollosa, s'hi viu amb un ritme trepidant, pràcticament cada dia surt a les noticies (ja sigui per temes polítics, successos, actes que s'organitzen a la ciutat...)
Però el que sempre hi ha a Barcelona son turistes. Gent que està dispossada a passar els seus dies de vacances a la ciutat, gastar-hi els seur diners per anar a museus, comprar, anar de tapes... deixar diners.
En canvi, a Menorca, els turistes només hi son dos mesos a l'any o, com a molt, tres. Crec que Menorca és massa polida com perque només la mostrem al món dos o tres mesos a l'any (els mesos restants s'hi està molt tranquil a Menorca, tothom diu: fuuuuuuuu, s'estiu!! quin estrés!!!, però sense s'estiu no viuriem tant bé la resta de s'any).
Ja fa uns anys que es parla de la desestacionalització, del turisme amb més valor afegit, del canvi en l'enfoc...
Crec que sería bo que decididament d'es de Menorca es tractés es tema, d'es de totes les parts: ajuntaments, consell insular, empresaris de tots els àmbits, ciutadans... On som i on volem anar. Vist amb una mica de perspectiva, tothom voldría el que no tenim, però per aconseguir-ho la gent s'ha de moure, s'ha d'implicar tothom, s'han de donar facilitats perque els turistes venguin (vueling des de la peninsula tot s'any a 10 €/ trajecte?) i trobin coses per fer (recorreguts per indrets polids, museus locals, gastronomía típica, esports (windsurf, piragüisme, golf (segur que en aquest tema no és o blanc o negre, com fan veure els polítics)...)
Sería interessant canviar les coses, però per fer-ho es necessita molta voluntat i per part de molta gent.
Es podría començar per crear un grup de treball integrat per representants de tots els colectius que hi tenen algu a dir i anar pensant, com he dit abans, on som i on volem anar, sense crispació política, amb debats civilitzats on tothom pugui donar el seu punt de vista i aportar a la causa.
Si ens diferenciem amb algu més que el típic turisme de sol i platja i el tot inclòs crec que hi guanyarem tots.

3 Comments:

Anonymous Anònim said...

em sembla que les diferències entre Menorca i Barcelona són evidents, no hi tenen res a veure l´una amb l´alyre. Però hauriem de poder parlar d´aquestes diferències des de l´objectivitat, no amb el cor.La tan anomenada qualitat de vida sembla més bona d´aconsseguir en un lloc on els sorolls, la contaminació, un ritme accelerat, no dominen la vida diària, encara que les possibilitats i ventall d´activitats sigui molt més limitades. Però: no són les persones les que fan que els pobles i ciutats siguin agradables i habitables?

10:42 p. m.  
Blogger Carlos said...

No pretenia comparar Menorca amb Barcelona a nivell de qualitat de vida, sino que vaig voler fer un símil per fer veure que si volem que Menorca arribi a ser un destí turistic de qualitat (vivim en gran part del turisme) haurem d'oferir als nostres visitants algu que els hi permeti cobrir els beneficis que busquen venint a la nostra estimada illa, i si podem deleitar-los millor, així segurament tornaran. És evident que noltros apreciem molt sa qualitat de vida que tenim a Menorca, i que els menorquins tenim un tarannà i una forma d'encara ses coses diferent, però no podem negar que si ens quedem aïllats dins sa illeta (valgui la redundancia) arribarà un moment que perdrem qualitat de vida.

9:28 p. m.  
Anonymous Anònim said...

estic d´acord, no podem estar pendents i habituats a ´la manera de viure a Menorca sense tenir en compte a la resta del món, sinó que en la mida de el que cada un pugui, estar en contacte amb l´actualitat i conèixer cultures, tradicions, problemàtiques...,d´altres llocs;Llegir, viatjar, t.v., internet, converses, ... ens ajudaran.
Intentem que les comparacions siguin per extreure el negatiu i positiu de cada cosa i aplicar-lo convenientment. Molts petons!

5:39 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home