dilluns, de maig 30, 2005

Ja està!

Ja es sap el resultat del referèndum a França sobre si estan d'acord amb el "Tractat pel qual s'establix una Constitució per a Europa". Segons el resultat sembla que la gran majoria no hi està massa d'acord amb el Tractat. Uns diran que ha estat així perque els francesos han contestat a una pregunta que no era realment la plantejada: "Està vostè d'acord amb el Govern de Chirac'", altres argumentaran que el resultat del referèndum ha estat el que ha estat perque els ciutadans francesos saben raonar i dir no als seus polítics si troben que aquesta és la resposta que més els hi convé... Sigui pel que sigui, està clar que la resposta ha estat rotunda: NO.
Arribats a aquest punt, crec que no sería bo tornar a fer la consulta al poble francès com han insinuat alguns líders polítics. No es poden estar repetint les votacions fins aconseguir el resultat que un considera l'adequat, s'ha d'acceptar amb realisme i ja des del mateix moment començar a veure que s'ha de fer per aconseguir un model d'Europa més proper als ciutadans.
A Europa hi ha una varietat de pobles, tradicions, històries, idiomes... que pot ser el fet que doni alegria i dinamisme a la regió que volem construir, però aquesta mateixa varietat també potser la perdició, ja que molts ciutadans (potser els joves en menor mesura) no veuen que tenen en comú amb els d'altres païssos membres, no tenen el sentiment d'unitat que poden tenir els ciutadans dels EUA.
Crec que el projecte d'Europa potser molt bo per tots i polit, però l'Europa que vol la majoria de gent és alegre, dinàmica, innovadora, responsable, amb pes en aquest món globalitzat, una Europa que il·lusioni a quants més ciutadans millor (l'unanimitat és impossible)... Si el fet de que França no hagi ratificat el Tractat vol dir que aquest ja no serà aprovat, encara que els altres païssos ho facin (és molt probable, ja que el no francès pot donar lloc a negatives d'altres païssos i, per altre banda, és difícil imaginar una regió europea sense que França hi sigui present), des d'aquest mateix moment els polítics i la resta de ciutadans (no només els polítics com amb aquest Tractat) ens hauriem de replantejar que és el que volem construir i quina serà sa millor manera per fer-ho amb efectivitat.

Technorati tags: ,